Skip Navigation LinksAnaSayfa > Haberler

GRİ BALIKÇIL -ARDEA CİNEREA-

Nisan 06, 2018

Ülkemizin kışı ılıman sulak alanı bol olan yerlerde görülür. En yaygın balıkçıl türlerindendir. Bataklıklar, sığ tatlı sular, deniz kenarlarında, akarsularda, kanallarda görülür. Marmara ve Ege Bölgesi'nin sulak alanlarında, Akdeniz Bölgesi doğusunda, İç Anadolu ortası ve güneyi hariç diğer yerleri sulak alanlarında, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yerli kuş olarak belgelenmiştir. Dünyanın birçok yerinde yaygın olarak bulunur.
Büyük, soluk renkli olan gri balıkçılların kalın ve kama şeklinde gagaları ve dik durdukları zaman genellikle geriye çektikleri kambur ve uzun boyunları vardır. Erişkinler lekesiz soluk gri, beyaz ve gri-siyahtırlar, siyah sürmesinin kestiği beyaz başı ve başının her iki yanında küçük siyah süs tüyleri vardır. Boynu ve göğsü beyaz, boynunun ön alt tarafı siyah benekli, böğrü siyahtır. Ergeni daha gri, daha mat ve başı soluk gridir. Gagası yeşile çalan sarıdır ve ilkbaharda pembe ya da turuncuya döner. Kanat altı koyu gridir.
Her çeşit sığ suda, tatlı su, acı su ya da tuzlu su, derinliği az olan akıntısı yavaş kanallarda, durağan ya da akan su bölgesinde yaşayabilir; gölgelik ve yuvalık olduğu için ağaçlık alanları tercih ederler. Tür iç kısımlardaki geniş nehirlerde, dar ırmaklarda, akarsu kıyılarında, suni havuzlarda, balık havuzlarında, bataklıklarda, taşkın su ovalarında, saz bataklıklarında, pirinç tarlalarında ve diğer sulamalı alanlarda, havzalarda, hendeklerde, kanallarda, iç deltalarda, adacıklarda bulunur.

Tür tipik olarak bir yalnız beslenicidir. Beslenmesi kurbağa, yengeçlerden, yumuşakçalardan, kabuklulardan, yüzen böceklerden, yılanlardan, küçük kemirgenlerden, küçük kuşlardan ve bitki maddelerinden olduğu gibi, ağırlıklı olarak balık ve 10-25 cm’ lik yılan balığından oluşur.

Şubat-Mayıs arası, nispeten sıcak alanlarda ilkbahar ve yazın ürer. Yalnız, yuvalanmasına rağmen, 2-10 yuvalık küçük gruplar halinde, ya da yüzlerce veya binlerce çiftten oluşan karışık kolonilerde de üreyebilir. (Avrupa’daki en büyük koloni 8,00-1,300 çiftten oluşur). Tüylenme süresi 42-55 gün. Genellikle ağaçlıklarda bazen de sazlıklarda yuva yapar. 3-7 yavru üstüne kuluçkaya yatarlar ve yavrularını kustukları av etleriyle beslerler. Normal zamanlarda yalnız gezip beslenmeyi sever. Yuva başarılı yılların ardından tekrar kullanılabilen, genellikle 50 m’ye kadar uzun bir ağacın tepesine yerleştirilen sabit bir platformdur, fakat ayrıca yerde veya yamaç kenarlarında, saz yataklarında ya da çalılıklarda olabilir. Saz yataklarında yuvalar sazlardan yapılmış olabilir, ve yer yuvaları küçük taşlar ve molozlarla çevrelenmiş çukurlarda olabilir. Tür yaygın olarak koloniler halinde yuvalanır, ve yuvalanma alanları tipik olarak tercih edilen beslenme alanlarından 2-38 km ( uçma mesafesi) uzağa yapılmıştır. Ara sıra daha yükseklerde üremesine rağmen, deniz seviyesinden 500 hatta 1,000 m yükseklere kadar görünebilir.

Koruma statüsü: IUCN LC (Asgari endişe) BERN:Ek-III